Το βάψιμο των αυγών αποτελεί μια από τις παραδόσεις του Πάσχα. Ας ρίξουμε μια ματιά στη χημείαπου βρίσκεται πίσω απ’ τη διαδικασία αυτή αλλά και στις ουσίες που χρησιμοποιούνται ως φυσικές βαφές.
Η διαδικασία βαφής των αυγών
Είναι γνωστό πως το βάψιμο των αυγών
πραγματοποιείται σε ένα μίγμα βαφής, νερού και ξυδιού. Το οξικό οξύ από το ξύδι
πρωτονιώνει τις πρωτεΐνες που βρίσκονται
στο κέλυφος των αυγών (τσόφλι), φορτίζοντας θετικά τμήματά τους. Αυτό βοηθά τα
μόρια της βαφής να εισχωρήσουν στο κέλυφος των αυγών, κι έτσι επιτυγχάνεται ένα
πιο έντονο χρώμα.
Κόκκινο χρώμα
Ο χυμός των
παντζαριών μπορεί να βάψει τα αυγά κόκκινα.
Το χρώμα προέρχεται από τη χρωστική
βετανίνη
Μπλε χρώμα
Το έντονο
χρώμα του κόκκινου λάχανου οφείλεται στις ανθοκυανίνες.
Μπορεί λοιπόν να
χρησιμοποιηθεί ώστε να βαφτούν μπλε τα αυγά.
Κίτρινο χρώμα
Μίγμα νερού
και κουρκουμά μπορεί να χρησιμοποιηθεί ώστε τα αυγά να βαφτούν κίτρινα.
Η κουρκουμίνη είναι υπεύθυνη για την κίτρινη απόχρωση.
Κατέβασε το pdf ΕΔΩ
Την ιδέα του άρθρου την πήρα από τον καθηγητή χημείας και μπλόγκερ της σελίδας Compound Interest, Andy Brunning.